1930

Linkosuos historia

Bagerikafét Emmaus grundas

Linkosuos historia började år 1936, då Aarne och Elsa Linkosuo grundade sin egen bageributik. Den var belägen i Hotell Emmaus hus mittemot Tammerfors järnvägsstation. Aarne dre bageriet i arbetsrummet på husets innergård och frun Elsa ansvarade för affären vid Rautatienkatu.

I Bageri Emmaus tillverkades i huvudsak konditorivaror. Arrne hade redan haft en lång karriär inom de ledande konditorierna i Helsinfors. Han visste att man bara blid framgångsrik med kompromisslös kvalitet och hårt arbete. Dessa egenskaper har garanterat Linkosuos framgång under flera årtionden.

1950

Linkosuo Oy växer och expanderar

Ur bageributiken som startade som ett konditori växte småningom fram ett levaransbageri som fokuserade på återförsäljning. Linkosuo blev ett aktiebolag år 1956. I takt med att verksamheten expanderade byggdes nya lokaler vid Sammonkatu i Kaleva, Tammerfors.
Man började också driva kaféverksamhet i samband med det nya bageriet redan på 1950-talet.

Festtjänster, kaffeautomater och restaurangverksamhet blev en del av Linkosuos verksamhet under det gyllene 1960-talet.

1960

Banbrytare inom den finska bageribranschen

år 1968 är en av milstolparna i Linkosuos historia. Då blev det moderna och industrialiserade bageriet Mannakorven leipomo färdigt, vilket blev en banbrytare inom den finska bageribranschen. Idén med färskt rivet rågbröd härstammar från Mannakorpi, när man började förpacka ett bröd, som kallades Tukkipoika, färdigrivet år 1972. Ett par år senare föddes Eväsleipä, likaså Finland första rivna bröd i bitar.

1970

Internationaliseringer börjar

Linkosuo trädde fram på de internationella marknaderna med hjälp av Väinämöinens palttoonnappi-rågknappar redan i mitten av 1970-talet, vilka enligt den nya strategin följdes av Rågcrispar 2009 och Rågchips år 2016, i vilkas fall man redan kan tala om framgång.
Linkosuo har småningom utvecklats till en torrbrödsspecialist och man fokuserar alltmer på export.

Nu

Linkosuo fortsätter alltjämt som ett familjeföretag

Linkosuo Oy fungerar som moderbolag för Linkosuon Leipomo Oy och Linkosuon Kahvila Oy, och ansvarar både för helhetslösningar för bageri- och kaféverksamheten och för utarbetandet av omfattande verksamhetsstrategier.